Mijn moestuin


Sinds januari 2010 heb ik een eigen moestuin op een biologische volkstuinencomplex. Ik droomde er al een tijdje van om mijn eigen groenten te verbouwen, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. In de biologische (dynamische) landbouw voedt men de bodem en niet de plant. Dit komt de plant ten goede; meer pure smaak en met behoud van volwaardige voedingsstoffen. 80 m2 is mijn moestuin, precies voldoende om mee te beginnen en lekker mee aan de slag te gaan. Dit eerste jaar is een experiment voor mij geweest. Allerlei vragen moeten beantwoord worden: hoe deel ik het in (vruchtwisseling), wat ga ik verbouwen, wanneer moet ik wat zaaien en hoe maak ik de composthoop functioneel.

Met vallen en opstaan leer ik gaandeweg hoe het werkt. Sommige oogsten mislukten helemaal, anderen kwamen niet goed of volledig op. Ik ben er nog lang niet, en zit ook nog vol ideeën. Toch heb ik dit eerste jaar best veel kunnen oogsten: asperges, sla, tuinbonen, rucola, aardbeien, frambozen, raapstelen, courgette, pompoen, worteltjes, uien, knoflook, sperziebonen, pastinaak, prei, boerenkool, groene kool, maïs en andijvie.
Komende winter gaan we de tuin anders indelen. Ik wil overzichtelijke bedden maken, geen lange rijen meer. Met behulp van stoeptegels maken we deze verhoogde bedden. Ik denk zo dat bijvoorbeeld het beheersen van het onkruid makkelijk wordt. En omdat de bedden verhoogd liggen, is de aarde eerder op temperatuur en kan ik eerder zaaien.

Verder is het van belang dat ik anders omga met mijn composthoop. Deze moet in rechtopstaande plakjes worden opgebouwd. Niet alles op elkaar gooien en dan omscheppen. Zo werkt het dus niet. Geleerd op de opleiding...

Dit najaar nog even genieten van maïs, prei en kool. helaas ben ik al door mijn uien heen. Volgend jaar weer een nieuw jaar waarin ik weer van alles wil verbouwen, ook groenten als knolselderij en venkel en diverse soorten bonen.

Volg mijn avonturen op mijn moestuin op mijn blog!