zondag 19 december 2010

Smokkelen met gist, maar niet met boerenkool...

Gisteravond laat begonnen aan het maken van een zetseldeeg. Dat is deeg dat je kan laten bubbelen met behulp van gist. Dat gaat sneller dan wachten op de juiste bacteriën in de lucht die op het papje gaan zitten. Dit zogenaamde zetseldeeg heeft de hele nacht mogen bubbelen en vanmorgen heb ik er drie verschillende soorten meel, water, suiker, zout en weer gedroogd gist toegevoegd. Gekneed in de broodbakmachine, lui als ik ben, en toen het deeg eruit gehaald en op het bakblik gelegd. En ja hoor, na drie kwartier was het aardig in volume toegenomen. Dat gist werd natuurlijk lekker gevoed door de suiker. Toen in de oven en voilà: een heerlijk pain de campagne brood! Beetje smokkelen met gist doet wonderen maar toch laat het een onbevredigend gevoel achter. Want ik wil eigenlijk brood bakken zonder gist!




Smokkelen met boerenkool lukte me vanavond toch niet. Ik had een curry met winterse groenten op het oog waaronder knolselderij maar ook boerenkool. Ik vanmiddag naar mijn moestuin gelopen, door de sneeuw, nog verdwaald in het bos, maar enfin, ik kwam terug met wat stronken boerenkool. Overigens het enige dat nog te oogsten valt. Manlief lust geen boerenkool, maar ik wilde net doen of mijn neus bloedde en de curry met boerenkool maken. Doch, ik dorst het niet aan! Vorig weekend had ik een heerlijk stoofschotel met wortels, champions en bier gemaakt, maar dat werd niet echt gewaardeerd. Om te voorkomen dat het eten nu weer niet opgegeten werd, liet ik het recept zien. "Nee, dat eet ik niet". Ok, jij dan geen boerenkool, ik kook het er wel apart bij. Dus zodoende werd het een bord met en een bord zonder boerenkool. Het recept is binnenkort te vinden op mijn website, die overigens weer sinds vorige week in de lucht is. Eet smakelijk!


Mijn moestuin in rust, helemaal onder gesneeuwd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten